ფორშმაკი

ებრაული სამზარეულო ერთ-ერთი ყველაზე ძველია მსოფლიოში. რელიგია უკრძალავს ებრაელებს, ისევე როგორც მუსლიმანებს ღორის ხორცის ჭამას. ეკრძალებათ ხორციანი და რძიანი პროდუქტების აღრევა. ხორციანი საჭმლის მოსამზადებლად ხმარობენ მხოლოდ საქონლისა და ბატის ცხიმს. ებრაული სამზარეულოს ერთ–ერთი ტიპიური კერძია „ფორშმაკი“
ფორშმაკ-ი [< გერმ. Vorgeschmack წინასწარ გემება, წინასწარ ტკბობა] – 1. დაკეპილი ხორცი ან ქაშაყი, კარტოფილთან ერთად შემცხვარი. 2. დაკეპილი ქაშაყი.
Source: უცხო სიტყვათა ლექსიკონი

ფორშმაკის განსხვავებული რეცეპტები არსებობს.შემოგთავზებთ ორ მათგანს.
მასალა: 200გ. დამარილებული ქაშაყის ფილე, 4 კვერცხი, 2-3 ს/კ კარაქი, 1 ჩ/კ მდოგვი, რამოდენიმე ღერი მწვანე ხახვი.
მომზადება: მოვხარშოთ კვერცხი, გავჭრათ სიგანეზე და ამოვაცალოთ გული. ქაშაყის ფილე და კვერცხის გული გავატაროთ ხორცსაკეპ მანქანაში, შემდეგ დავაბლენდეროთ, შევაზილოთ კარაქი და მდოგვი, მოვაყაროთ დაჭრილი მწვანე ხახვი და მივირთვათ გახუხულ პურთან ერთად.
© მადიანი/vinoge.com

მასალა:500გ თევზი, 250გ კარტოფილი, სამი თავი (მსხვილი) ხახვი, 1 ლიმონი, 4 სუპრის კოვზი ძმარი, 100გ მზესუმზირის ზეთი,
4 მაგრად მოხარშული კვერცხი, ოხრახუში, დაფნის ფოთოლი.
თევზი მოვხარშოთ მარილის, დაფნის ფოთლის და ძმრის დამატებით. შემდგომ გავაციოთ და მოვაშორით ფხა.
ცალკე მოვხარშოთ კარტოფილი და დავჭრათ მცირე კუბიკებად. ხახვი დავჭრათ ნახევარ რგოლებათ და შევბრაწოთ.
აურიოთ ერთმანეთში ლიქოს ხორცი, კარტოფილი, შებრაწული ხახვი და მოხარშული კვერცხი. ყოველივე ამას დავაწუროთ
ლიმონი და მოვასხათ მზესუმზირის ზეთი. მივართვათ სასალათეში და მოვრთოთ ოხრახუშით.

Advertisements

კომენტარის დატოვება

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / შეცვლა )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / შეცვლა )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / შეცვლა )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / შეცვლა )

Connecting to %s

%d bloggers like this: